Start        Kostrådgivning      Löpcoachning     Träning     Recept     Utcheckning      FunRun      Kontakt





Dinkelbullar

By Ninni . 2014-02-19

 Mixen av kanel och nykrossad kardemumma är oslagbar...
 
Ikväll fick jag lite tid över och passade då på att baka. Alltid glädjer det nån, eller mig själv.
Jag gjorde en variant på bullar som är populära!
 
Dinkelbullar
ca 25 st
 
Deg
50 gram jäst
2 tsk vaniljpulver
1 msk nymald kardemumma
5 dl mjölk
1/2 dl rårörsocker
1/2 tsk salt
150 gram smör
1 vispat ägg
9 dl dinkelmjöl
ca 5 dl vetemjöl special
 
Fyllning
150 gram urkärnade dadlar, grovt hackade
0,75 dl vatten
100 gram smör
3 msk kanel
1 msk nymald kardemumma
 
Till gräddningen
1 vispat ägg
Sesamfrön, oskalade
 
Blötlägg dadlarna i vatten i ca 120 minuter. Blanda vaniljpulver och kardemumma i mjölken och vämm till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken, Häll därefter i resten av mjölken, salt, socker, smör och ägg. Tillsätt dinkelmjöl, lite i taget och därefter vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Gärna lite lös. Låt jäsa i ca 1 timme. 
 
Gör fyllningen. Mixa ihop dadlar, vatten, smör, kanel och kardemumma till en jämn smet. 
 
Kavla ut degen och bred på fyllningen. Vik ihop degen och forma degen till bullar. Lägg degen i bullformar. Låt jäsa igen i ca 45 minuter. 
 
Värm ugnen till 250 grader.
Pensla bullarna med ägg och strö sesamfrön över. In med plåten på nedre delen av ugnen. Grädda i ca 10 minuter eller tills bullarna är fint gyllenbruna. 
 
Goda, lite nyttigare och roligt med nåt nytt!
 
 
 
 





Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: