Start        Kostrådgivning      Löpcoachning     Träning     Recept     Utcheckning      FunRun      Kontakt





Utveckla din löpning!

By Ninni . 2013-03-29
6 kommentarer

 

Har du som springer fastnat i samma runda, känner att inget mer händer, att det går i samma fart?

Med små förändringar kan du ge din löpning en skjuts framåt och nå resultat!

 

Testa löpträning i grupp!

                       

När: Onsdagar kl 19.00, ev någon tisdag

Start: v 16, 10 tillfällen

Vart: i Ljungsbro med omnejd

 

Vad får du?

Olika intervallpass varje vecka

Ledarledda pass på ca 60-75 min varav löpning runt 45-50 min

Löpskolning

Funktionell styrketräning för löpare

Stretch för löpare

Löpprogram för 5 km eller  10 km

Feedback

 

Info:

Grundkrav för att deltaga är att man kan springa 5 km utan att stanna. På passen kommer vi inte springa 5 km i ett sträck utan passet är indelat i delsträckor med vila och återsamling. I övrigt anpassas passet efter deltagarna och kommer att byggas i intervaller så att alla får bli trötta men inte ifrånsprungna.

Ombytta och klara 19.00. Olika samlingsställen varje vecka.

 

Kostnad och anmälan:

550 kr för 10 tillfällen. Faktura skickas.

Innehar FA-skattsedel

Utnyttja ditt friskvårdsbidrag

Begränsat antal platser

Skicka en förfrågan till Ninni Halldin via facebook

eller mail: cwbyninni@hotmail.com

 

 

Välkommen med din anmälan!

Ägg - superlivsmedel!

By Ninni . 2013-03-29
0 kommentarer

Ägg i påsktider! De är mättande näringsbomber och borde ätas dagligen, året om...

 

Ägg innehåller högvärdiga proteiner och nästan alla näringsämnen vi behöver för att växa och må bra. Och så är det proteinrikt,  ett ägg innehåller ca 7 gram protein!

 

Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas är C-vitamin och kolhydrater. Ett normaltstort ägg ger mer än en tredjedel av av vårt dagsbehov av selen, vitamin E och B12.

 

Själv äter jag ägg dagligen, helst ekologiska. Ägg mättar bra och jag får i mig proteiner och näringsämnen. En frukost utan ägg är ingen bra frukost :)

 

Överlycklig - Slåttergubben is back!

By Ninni . 2013-03-28
3 kommentarer

 
Gillar du surdegsbröd? Ronaldos i all ära men här höjer vi en nivå...
 
Vi köpte alltid vårt surdegsbröd från Slåttergubben, Jan Wester, som tillverkades lokalt och såldes i affärer runtom i Linköping. Häromdagen kom ett mail. Efter drygt 2 års uppehåll kliar det i hans fingrar och han kommer åter baka. Vi är överlyckliga för bättre surdegsbröd finns inte. Det är så genomtänkt, det gillar jag. 
Bröden består av ekologiska råvaror (östgötskt råg och vete) och jäst är naturligtvis helt bannlyst i äkta surdegsbröd.
 
Denna gång är det i lite personligare tappning. Bröden bakas och knådas helt för hand på Vallby Hinsegård i Vreta Kloster. Det finns möjlighet för personliga önskemål på brödens recept. Bröden levereras med en etikett där ditt namn står istället för brödets. Hur lyxigt är inte det?
 
Man kan välja på dessa, coola namn eller hur?
Ryska, Valnöt/russin, Fruktiga och Urkraft
 
Man prenumerar på brödet veckovis och 1 bröd kostar 65 kr. Brödet kan hämtas på universitetet, sjukhusområdet, garnisionen eller på fågelfröbutiken 50 m från Bergsvägen (avfart Rökinge).
 
Ett bröd i veckan kanske är mycket för en del. Gör som vi, dela med en annan familj! Är du intresserad, kontakta Jan Wester 0738-32 22 23 eller på mail: jan.wester@gmail.com
 
Nej, jag är inte sponsrad. Bara en tacksam och nöjd kund som vill delge fler det bästa surdegsbrödet!
 
 
 
 
 
 
 
 

Chilikryddad sötpotatis med röd het mojo

By Ninni . 2013-03-28
1 kommentarer

Här på en bädd av bladspenat och sparris. Den röda mojon ligger på laxen...

 

Här kommer ett recept som jag tycker att du ska prova! Enkelt, nyttigt och gott - såklart!

Både potatisen och såsen går till fisk/kött/kyckling/vegeterariskt.

 

Jag får ofta frågan, äter du så här på vardagar? Ja det gör jag! Det är värt den lilla extra tiden som det tar och jag gör alltid lite större mängder så det räcker till fler luncher/middagar. Med planering och framförhållning går det jättebra. Det handlar om att vilja. Man gör sina val!

 

Chilikryddad sötpotatis

1 kg sötpotatis

2-3 tsk chilikrydda

4-6 finhackade vitlökar

4-5 msk olivolja

1 1/2-2 tsk flingsalt

 

Hacka potatisen i kuber, blanda med olivolja och chilipulver. In i ugnen i 200 grader i 20-30 minuter. Strö över flingsalt.

 

Röd het mojosås

1-2 chilifrukter

1 röd paprika

4 stora tomater

3 msk olivolja

1/2 tsk havssalt

1 msk citronsaft

2 vitlöksklyftor

1 tsk mald spiskummin

 

Mixa allt till en slät sås.

 

 

Chokladsmoothie

By Ninni . 2013-03-27
0 kommentarer

Tröttnar aldrig på choklad... Här toppad med hampafrön och kakaonibs
 
Smoothies är perfekt som frukost, mellanmål eller efter träning. Här bjuder jag på en av mina favoriter, chokladsmoothie! Så enkelt och gott!
 
2 pers:
5 dl mjölk
4 msk kakao
2 bananer
1 tsk agave (jag utesluter)
 
Blanda och mixa allt! Toppa ev med tunt skivad banan eller hallon.
 

Namaste...

By Ninni . 2013-03-26
0 kommentarer

 
Yoga boostar självförtroendet...
 
Yogan hjälper mig i min löpning. Är jag smidig springer jag med bättre löpekonomi och jag håller mig skadefri. Oftast utövar jag yin yoga eller poweryoga.
 
Yin yogan fokuserar på kroppens yindelar; bindväv, leder och ligament. Det är framförallt områdena kring höften, låren, bäckenbenet och nedre delen av ryggraden som man jobbar med. Idealisk träningsform för alla som sportar.
 
I poweryogan får jag fysisk styrka, rörlighet, starkt center och uthålliga muskler. Slarvar jag med yogan märker jag det direkt. Att yoga är avslappnande och rofyllt är en trevlig bonus...
 
Morgonyoga i Thailand. Vardagslyx...

Våfflor!

By Ninni . 2013-03-25
2 kommentarer

Mandelvåffla med grädde och jordgubbar

 

25:e mars varje år är det våffeldagen och många äter våfflor idag eller som hemma hos oss, lite då och då. Det finns nyttigare alternativ till den klassiska våfflan. Här kommer två av mina favoritrecept:

 

Fitnessvåfflor

2-4 våfflor

 

1 dl siktat dinkelmjöl

1/3 dl havrekli

1/2 dl solroskärnor

1/3 dl linfrön

1 krm bakpulver

1,5 dl mjölk

1 ägg

1/2 krm salt

Kokosfett till pensling av järnet

 

Blanda mjöl, kli, solroskärnor, salt och bakpulver. Vispa i mjölk, ägg och kokosfett till en slät smet. Pensla järnet med smör eller kokosfett. Grädda!

Om du  inte har kokosfett, blanda i 35 g smält smör i smeten.

 

Glutenfria mandelvåfflor

3 dl mandelmjöl

50 g kokosolja

4 ägg

3 tsk fiberhusk

0,5 tsk salt

1,5 dl mjölk (laktosfritt? Ta 1,5 dl kokosmjölk)

1 krm vaniljpulver

 

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt smält kokosolja, äggen och mjölken. Vispa till en slät smet. Pensla järnet med smör eller koksfett. Grädda!

 

 

 

Asiatisk sallad

By Ninni . 2013-03-24
2 kommentarer

Med smak av Thailand...
 
Superenkel sallad med vitkål som bas. Funkar till allt. Gör en stor bunke på en gång för att underlätta stressiga vardagar...
 
Sallad
Vitkål
Morot
Äpple
Paprika
Tomat
Broccoli
Purjolök
Cashewnötter
 
Dressing
1 1/2 dl olja
1 Chili eller chiliflakes
2 vitlök
Ingefära, riven
Salt
Saft från lime
 
Finstrimla vitkål (basen) och sen morot. Skär grönsakerna och äpplet i fina bitar. Blanda ihop allt.
Blanda dressingen och smaka av med chili, ingefära och salt. Häll dressingen över salladen och rör om.
Toppa med naturella cashewnötter, hela eller krossade.
 
Ugnsstekt kycklingfilé med med smak av curry, asiatisk sallad toppad med cashewnötter. Nice kombo!
 

Brownie i en klass för sig...

By Ninni . 2013-03-22
13 kommentarer

 
Oemotståndlig och underbar... Stora ord, jag vet, men sant!
 
Kan man baka utan ugn? Och veganskt, glutenfritt, laktosfritt och få det att smaka gott också?
JA det kan man! Skulle aldrig byta ut denna Brownie mot en med socker, smör och vetemjöl...
Supernyttigt också - för bra för att vara sant!
 
Brownie
3 msk cashewnötssmör *
3 dl cashewnötter
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
7 dadlar
Ev lite vatten
 
Frosting
3 msk kokosolja*
1 msk kakao
 
Mixa allt till en slät smet. Tillsätt lite vatten om det behövs. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper. Vik pappret över degen och platta ut till en jämnhög rektangulär kaka.
 
Smält kokosoljan på svag värme och rör i kakaon. Bred smeten över browniekakan. Ställ in i frysen och låt stelna. Ta ut kakan och skär den i bitar. Servera med bär. NJUT!
 
*Finns att köpa i mataffärer.
 
Extra gott och krispigt blir det med kakaonibs också...
 

Därför väljer jag ekologiskt!

By Ninni . 2013-03-21
3 kommentarer

Lite dyrare men så mycket bättre!

 

"Allt färre livsmedel är fria från rester av bekämpningsmedel. Vindruvor, citrusfrukter, jordgubbar ligger högst upp på listan..." Läs mer här:

http://www.dn.se/ekonomi/mer-kemikalier-i-vanliga-ravaror

 

Hu ska man tänka? Jag tycker att man ska köpa ekologiskt på de livsmedel som man äter dagligen. T ex äter du havregrynsgröt varje morgon? Dricker du mjölk varje dag? Äter du ett äpple dagligen? Köp då ekologiskt. Man gör en stor hälsovinst på det sättet.

 

Själv tar jag hellre en vissen EKO paprika än en fin glansigt röd. Mer äkta vara!

 

 

Rosa röra!

By Ninni . 2013-03-20
0 kommentarer

Här med torsk, sötpotatis, palsternacka, rödlök, bladspenat, avokado och körsbärstomater
 
 
Ett nyttigt och gott alternativ till sås är denna otroligt goda röra. Den funkar både till fisk, kött eller kyckling.
Smidigt när allt bara ska mixas, klart på några minuter. Det gillar jag!
 
1 rödbeta
2 dl naturella cashewnötter
1/2 äpple
Riven ingefära
Salt
Chiliflakes
Olivolja
Ev vatten
 
Skala äpplet och rödbetan. Mixa sen allt till en röra. Häll i lite olivolja och lite vatten för att få en jämn smet/röra. Smaka av med salt och chiliflakes.
Ett tips är att göra en dubbel sats på en gång, så god är den. Prova även som grönsaksdipp! Funkar finfint...
 
Cool rosa färg. Antioxidanter och bara nyttigheter...
 
 

MÖRK choklad

By Ninni . 2013-03-20
0 kommentarer

Nu snackar vi mörk choklad...

 

Jag är mycket förtjust i mörk choklad och äter gärna choklad med 70-85 % kakaohalt. Jag har länge velat prova choklad med 99 % kakaohalt och idag blev det premiär. Häftigt att öppna förpackningen och se att det finns en bruksanvisning i. Efteråt förstår jag varför. Det här är ingen choklad man tar av bara farten. Man ska låta en liten bit smälta på tungan och smaken är bitter. Man kan säga att en liten bit räcker... och den här chokladkakan kommer räcka länge.

 

Kommer jag köpa den igen? Tveksamt men får man vänja sig vid smaken så kanske.

Välkommen tisdag!

By Ninni . 2013-03-19
0 kommentarer

Så klokt och värt att tänka på...

 

Dagen började med dessa små citat. Man stannar upp, tänker en extra gång och blir på bra humör. En bra start helt enkelt.

Idag blir det en bra dag! Kram alla fina läsare där ute.

Precis så enkelt är det...

By Ninni . 2013-03-17
2 kommentarer

 
Tycker du att det är svårt att veta vad som är bra mat?
Kontakta mig för en kostrådgivning.
 

Superboost med Happy smoothie

By Ninni . 2013-03-16
0 kommentarer

Håller du på att bli förkyld? Acaiboosta dig! Här toppat med hallon och Hampafrön

 

Superfood - ett begrepp som används för att beskriva råvaror med mycket näring som bland annat vitaminer, mineraler och starka antioxidanter. Mat som är super för kroppen kan man säga.

 

Acai - superfood. Det vackra lila bäret växer i Amazonas och smakar som en blandning mellan blåbär och choklad. En riktigt vitaminbomb. Det har ett av de högsta ORAC-värdena av all mat i världen (ORAC är ett värde som man mäter antioxidanter i), späckat med essentiella fettsyror, vitaminer (främst C-vitamin) och mineraler. Jag blandar i 1 tesked i mina smoothies. Smakar gott och ännu godare när man vet att det är nyttigt!

 

2 smoothies

2 dl frusna hallon

1/2 dl naturella cashewnötter

3 urkärnade dadlar

2 tsk Acaipulver

2 1/2 dl vatten

Mixa allt. Drick och njut!

 

 

 

Ljummen linssallad

By Ninni . 2013-03-15
0 kommentarer

Enkelt, lätt och nyttigt. OCH gott...

 

Denna sallad är så smidig att göra, det går fort och man har en stor sallad som räcker till flera middagar eller matlådor. Innehåller den något du inte gillar? Byt ut, lägg till eller ta bort. En sån här sallad ser aldrig likadan ut hos mig. Jag tar det som finns hemma! Salladen äts helst ljummen men går även bra att äta kall. Perfekt om man är på resande fot. Ät den vegetarisk eller tillsammans med kyckling/fisk/kött. Har du inte provat linser och är skeptisk? Prova, du kommer inte ångra dig. T o m barn brukar gilla dom.

 

LJUMMEN LINSSALLAD

2 dl belugalinser eller svarta linser

150 g haricots verts

1 påse bladspenat eller andra blad

1 dl osaltade cashewnötter

3 gula lökar

Tomater eller körsbärstomater

Groddar

1/2 tsk gurkmeja

1 tsk malen spiskummin

 

DRESSING

Olivolja

Ingefära

1 vitlöksklyfta

 

Koka linserna  enligt anvisningen på förpackningen. Koka haricots verts i ca 3 min.

Skala och strimla löken. Fräs den på svag värme tillsammans med kryddorna tills den blir mjuk.

Häll av linserna och skölj i kallt vatten. Blanda med löken.

Smaka av med salt och peppar.

Häll över dressingen och toppa med cashewnötter. Ät och njut! Lycka till!

 

Matfusket...

By Ninni . 2013-03-14
5 kommentarer

"Den nya fusktrenden i mejerihyllan hittar ni bland vispgrädden. Istället för att erbjuda ren grädde på 40% säljer man vatten och karragenan (ett cancerogen E-ämne) till dig för samma kilopris som riktig grädde. Detta ger några miljoner extra åt producenterna per år men du som kund blir inte bara lurad på dina pengar utan utsätts för en hälsorisk.

Köp istället den rena 40%-iga grädden i affären istället"

Källa: Matfusk

Sötpotatis eller vanlig potatis?

By Ninni . 2013-03-13
0 kommentarer

Båda sorter innehåller ungefär lika mycket kalorier men den röda potatisen är faktiskt en ört som bär på många hälsosamma egenskaper. Den innehåller mer C-vitamin, karoten och kalcium än vanlig potatis. Den är även snällare mot magen då vanlig potatis innehåller saponiner och lektiner. Sötpotatisen har även ett lägre GI-värde.

Hur äter man den då? På samma sätt som vanlig potatis. Kokt, mos, ugnsrostad eller kall i sallader mm. Den går även att äta rå.

Ugnsrostad sötpotatis med olivolja och flingsalt är ljuvligt gott!

 

Mangoglass

By Ninni . 2013-03-12
4 kommentarer

Snabb och superenkel glass när suget sätter in
 
Hemmagjord glass - enklare kan det inte bli.
 
Mixa fryst mango med kesella/kvarg, ät direkt eller frys in en liten stund för hårdare konsistens.
Gott och nyttigt!
 

Indiskt...

By Ninni . 2013-03-10
0 kommentarer

Här tillsammans med kyckling och mild yoghurtsås
 
Gillar du stark mat? Prova denna indiska maträtt. Enkelt, snabbt och så gott. Kan det bli bättre?
Receptet kommer ifrån David Batra. Själv tog jag lite mer kryddor för jag gillar när det är starkt. Prova dig fram. Vi gjorde även en mild yoghurtsås till. Perfekt kombination.
 
ALOO GOBI
4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1/2 dl rapsolja
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
3 tomater
1 stort blomkålshuvud
1 tsk gurkmeja
1 nypa chiliflakes
1 tsk mald kanel
1/2 tsk mald kryddnejlika
1 tsk garam masala (krydda som finns på burk, t ex Santa Maria)
1/2 tsk kryddnejlika
Salt
 
Skala och skiva lök och finhacka lök. Skala och riv ingefäran fint. Grovhacka tomaterna.
Fräs grönsakerna i smör och olja tills de kokat samman ett par minuter.
Dela blomkålen i mindre buketter och rör om. Krydda med alla kryddor.
Fräs under omröring några minuter.
Sjud under lock tills blomkålen mjuknat men fortfarande har en rå kärna.
 
YOGHURTSÅS
Mild yoghurt
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
 
 

Ta hand om dig...

By Ninni . 2013-03-09
1 kommentarer

Äntligen fredag!

By Ninni . 2013-03-08
0 kommentarer

 

Grönt är skönt!

By Ninni . 2013-03-07
0 kommentarer

Klorofyllrik och härlig grön färg. Om det är gott? Nja, inte speciellt, men man vänjer sig...

 

Morgonens drink innehållande bl a vetegräs ger kroppen en gräs-boost. Vetegräs innehåller över 20 aminosyror, flera hundra enzymer, 90 mineraler och en hel del vitaminer. Nu är jag laddad för en ny dag. Välkommen torsdag!

 

 

 

 

Marias morotskaka

By Ninni . 2013-03-06
5 kommentarer

Enkel och så god
 
Morotskaka går alltid hem. Detta recept kan inte jag ta åt mig äran av, utan min fina svägerska har experimenterat i köket och lyckats totalt! Denna äts hemma både nu och då...
 
Du behöver
4 ägg
2 bananer
1 1/2 dl mandelmjöl
1 riven morot
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk kanel
1/2 tsk ingefära
1 tsk bakpulver
 
Topping: kesella med vaniljpulver eller färdig vaniljkesella. Om man vill, strö över kokos eller riven morot.
 
Vispa äggen fluffigt, mosa bananerna. Blanda ihop alla ingredienser. Lägg smeten i en smörad mindre springform (ev ströbröd eller på bakplåtspapper i en form).
Grädda i ca 20-25 minuter i 225 grader. Tiden kan variera på olika ugnar.
Ät och njut!

Vilken väljer du?

By Ninni . 2013-03-05
2 kommentarer

Den ena tallriken full av nyttigheter, den andra tomma kalorier...
Valet är inte svårt, ge din kropp bra energi istället för en massa skräp!
Du håller dig mätt längre och slipper onödiga kilon.

Välkommen måndag!

By Ninni . 2013-03-04
1 kommentarer

Långpass i soligt Linköping

By Ninni . 2013-03-03
2 kommentarer

Vilken väg? Hade inte koll på vart jag var nånstans... Men spelar roll, målet var att samla kilometer idag
Fina Tannefors slussar
Kärlekspar...

Musselsoppa

By Ninni . 2013-03-03
0 kommentarer

Godaste musselsoppan... Så enkelt!
 
Musslor - Så gott, proteinrikt och fullt av nyttigheter. Näringsmässigt är blåmusslor mycket bra att äta då de är rika på vitamin B12 och mineralerna zink, järn och selen.
 
Musselsoppa 4 port
1 nät blåmusslor
1 dl vitt vin
1 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
3 skivade gula lökar
2 tsk salt
2 msk rapsolja
1 handfull färsk bladpersilja
5 vitlöksklyftor
Extra tillbehör: lax och räkor
 
Innan tillagning är det viktigt att musslorna är levande och stängda, de ska däremot öppnas under kokningen. En levande mussla stängs om man knackar på skalet.
När musslorna är testade och putsade, hetta upp olja i en stor panna eller gryta som har ett tillhörande lock. Lägg i skivad vitlök och lök och fräs lätt i någon minut. Löken ska inte börja få färg.
Tippa i musslorna, häll på vinet och sätt på lock.
Låt musslorna fräsa några sekunder, sänk värmen och vänta i 3 minuter utan att lyfta på locket. Dra kastrullen från värmen och ta upp muslorna med en hålslev. Lägg dem åt sidan.
Koka upp musselspadet och slå i grädden. Låt allt koka kraftigt i 5 minuter. Smaksätt med hackad persilja och salt.
Dra kastrullen åt sidan och lägg i laxen. Låt stå i ca 5 minuter.
Lägg soppan i djupa tallrikar och toppa med musslor och räkor.
Servera genast! 
 
Färdiga

Plättar

By Ninni . 2013-03-02
0 kommentarer

Galet gott, här med keso och hallon
 
Om man byter ut vetemjölet mot mixade havregryn gör man en stor hälsovinst. Havregryn är rikt på kostfiber som får magen att jobba, innehåller B-vitaminer, magnesium och zink. Bra mycket mer näring än vetemjöl. Barn som brukar älska pannkakor känner ingen skillnad, så bra blir det.
 
ca 4 små plättar
 
1 dl havregryn, mixade till mjöl
3 ägg
1 dl mjölk
salt
ev kardemumma i smeten
 
Blanda ägg och mjöl. Häll i mjölk och salt och rör till en jämn smet. Stek till 4 plättar.
 
 
Lika goda varma som kalla. Perfekta att ha med på utflykten.
 

Morning sunshines!

By Ninni . 2013-03-01
0 kommentarer