Start        Kostrådgivning      Löpcoachning     Träning     Recept     Utcheckning      FunRun      Kontakt





Ninnis tekakor

By Ninni . 2013-05-04

 
 
Tänk mer pålägg än bröd. Bra alternativ såklart... 
 
Klassiska tekakor är populärt. Jag brukar baka tekakor men gör recepten mer hälsosamma. Blandar i t ex linfrön, chiafrön, havregryn och byter ut vetemjöl mot vetemjöl special (mer protein), blandar i vetegroddar, grahamsmjöl osv för att få ett lägre GI.
 
Detta bröd är lättbakat och uppskattat. Barn som inte gillar "tunga grova bröd" gillar detta då det är lite lättare. Prova!
 
20-24 st
1 pkt jäst
1 tsk salt
1 tsk honung/agavesirap
7 dl mjölk
1/2 dl hela linfrön
3 msk chiafrön  (valfritt)
4 dl grahamsmjöl
3 dl dinkelmjöl
2 dl havregryn
1 dl vetegroddar
Vetemjöl special
 
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen. Rör ut den i den varma mjölken. Tillsätt salt och honung. Tillsätt sen alla ingredienser utom vetemjölet. Sen blandar du i vetemjölet tills degen blir lagom degig för att senare kunna göra runda bollar. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
Gör små bröd, platta till lite, nagga med gaffel. Lägg dom på bakplåtsklädd ugnsplåt.
Jäs ytterligare i 30 minuter. Grädda i 200-225 grader i 12-15 minuter. Ät och nut!
Nybakat doftar underbart gott!
 
 
 
 
 
 



Postat av: Therese Mahzoon

Hemma med sjuka barn idag! Matlusten är inte på topp men de här underbart goda tekakorna gick hem hos både barnen och oss vuxna. TACK!!

2013-05-06 @ 17:43:16
Postat av: Ninni

Det glädjer mig att ni gillade dessa tekakor. Kram

2013-05-08 @ 06:41:02
Postat av: nonsi

Bröd är det bästa som finns! Och så mättande och härligt! Mer av bröd !

2013-07-18 @ 15:34:08


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: