top of page

Artiklar

Tips för en harmonisk skilsmässa

ninniholfve

I denna artikel vill jag ge dig vägledning kring hur du kan hantera en skilsmässa på bästa sätt. Råden bygger på erfarenhet och fokuserar på att skapa en så smidig och konfliktfri separation som möjligt.


Syftet är inte att "vinna" över din före detta partner. En stridslysten inställning kan leda till eskalerande konflikter som skadar båda parter. Om ni har barn tillsammans är det särskilt viktigt att minimera konflikter och sträva efter en ekonomiskt stabil lösning för allas bästa.


Under äktenskapet


1. Prata öppet om ekonomi


Många tycker att det är jobbigt att diskutera pengar, men det är avgörande för en trygg framtid. Be om full insyn i ekonomin och se till att du förstår din och din partners tillgångar och skulder. Om din partner motsätter sig transparens kan du lyfta att det är viktigt för din trygghet, ifall något skulle hända.


Om ni har olika ekonomiska vanor – exempelvis om en sparar och den andra spenderar – är det än viktigare att ni har en gemensam strategi. En person som har byggt upp ett sparande kan annars känna orättvisa vid en framtida bodelning.


2. Erkänn värdet av tid med barnen


Om en av er tar större ansvar för barnen genom att gå ner i arbetstid eller vara mer föräldraledig, påverkar det den personens framtida lön och pension. Diskutera hur detta ska kompenseras ekonomiskt – exempelvis genom pensionssparande eller en förmån i bodelningen. Om ni kommer överens om att vissa medel ska tillfalla en av er i en framtida bodelning, se till att upprätta ett äktenskapsförord så att de blir enskild egendom.


3. Förstå ekonomin – för din egen skull


Det är vanligt att en partner har mer insyn i ekonomin än den andra. Om du är den som har mindre koll kan en skilsmässa bli extra påfrestande. Gå därför igenom er ekonomi regelbundet och förvissa dig om vilka tillgångar och skulder ni har, vem som äger vad och om det finns enskild egendom genom äktenskapsförord, gåva eller arv.


4. Dokumentera muntliga överenskommelser


Många par har muntliga överenskommelser om hur tillgångar ska fördelas vid en eventuell separation. Dessa är dock inte juridiskt bindande. Om ni bestämmer att viss egendom ska förbli enskild, se till att dokumentera detta korrekt genom ett äktenskapsförord.


5. Planera för din ekonomiska framtid


Om du har låg inkomst, jobbar deltid eller har tagit långa föräldraledigheter, är det viktigt att fundera över hur du skulle klara dig ekonomiskt vid en separation. Behöver du börja pensionsspara? Borde du ställa dig i kö till en hyresrätt? Behöver ni se över era juridiska avtal?


6. Konsultera en jurist i förebyggande syfte


Att anlita en jurist för rådgivning redan under äktenskapet kan vara en klok investering. En familjerättsjurist kan hjälpa er att strukturera ekonomin och säkerställa att dokument som äktenskapsförord och testamenten är korrekt utformade.


Under skilsmässan


1. Visa respekt


Oavsett orsaken till skilsmässan, behandla varandra värdigt. Undvik att tala illa om din före detta partner, särskilt inför barnen. Försök fokusera på att skapa en fungerande relation efter separationen.


2. Var generös


Om du är ekonomiskt starkare, överväg att vara generös vid bodelningen. Det kan handla om att hjälpa din före detta partner att hitta en stabil boendesituation för barnens skull.

Om du är ekonomiskt svagare, fundera på om det är rimligt att kräva maximal ersättning. Exempelvis, om din partner ärvt en fastighet som gått i släkten i generationer, kan det vara värt att överväga om det är skäligt att ta del av den vid bodelningen.


3. Ha inte bråttom


Bodelningar kan ta lång tid – ibland flera år. Undvik stressade beslut som kan få negativa konsekvenser i längden. Om möjligt, vänta med större ekonomiska investeringar tills bodelningen är klar.


4. Acceptera en förändrad ekonomi


Efter en skilsmässa får du sannolikt en lägre levnadsstandard. Förbered dig mentalt på att du kanske behöver bo mindre, resa mer sällan eller förändra din livsstil.


5. Anlita en specialiserad jurist


Det kan vara kostsamt att anlita en jurist, men det är ofta en klok investering. En jurist specialiserad på familjerätt kan hjälpa dig att navigera juridiska frågor och undvika dyra misstag.



En skilsmässa är aldrig lätt, men med rätt förberedelser och ett respektfullt förhållningssätt kan processen bli smidigare för alla inblandade.

 

Comments


bottom of page