top of page

Artiklar

Vanliga tvistefrågor vid bodelning

ninniholfve

Uppdaterat: 16 feb.


Bodelning är en process som kan väcka starka känslor och många juridiska frågor kan uppstå, oavsett om den sker vid äktenskapsskillnad, samboseparation eller dödsfall. För att underlätta processen och undvika utdragna konflikter är det viktigt att förstå vilka frågor som oftast leder till tvist. Nedan följer en genomgång av de vanligaste tvistefrågorna i en bodelning.


1. Vad ska ingå i bodelningen?


En av de mest grundläggande tvistefrågorna handlar om vilken egendom som ska ingå i bodelningen. I äktenskap gäller att giftorättsgods delas mellan makarna, medan enskild egendom hålls utanför. För sambor kan endast bostad och bohag som förvärvats för gemensamt bruk ingå i en bodelning. Tvister kan uppstå om en part hävdar att viss egendom är enskild genom äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev.


2. Värdering av egendom


När det fastställts vilken egendom som ska ingå i bodelningen uppstår ofta frågor om hur den ska värderas. De vanligaste konflikterna rör:


  • Vad är marknadsvärdet på en fastighet


  • Hur uppskattade framtida skatter ska påverka värderingen av exempelvis pension


  • Hur bohag och andra tillgångar ska värderas om parterna har olika uppfattning


3. Övertagande av gemensam bostad


Vem som har rätt att ta över den gemensamma bostaden är en vanlig tvistefråga om båda parterna önskar behålla den. Frågor som kan uppstå är:


  • Vem har störst behov av bostaden.


  • Hur ska ersättning till den andra parten beräknas.


  • För sambor kan tvist uppkomma om den som inte står som ägare på bostaden begär övertagande enligt 22 § sambolagen


4. Skulder och skuldtäckning


Hur skulder ska hanteras i en bodelning kan skapa konflikter. Vanliga frågor innefattar:


  • Vilka skulder får avräknas innan bodelningen sker


  • Om ena parten hävdar att den har en skuld till någon närstående kan tvist uppkomma om det transaktionen är en skuld eller en gåva eller om skulden är återbetald


  • Är skulderna hänförliga till giftorättsgods eller enskild egendom


5. Jämkning av bodelning


Om bodelningen leder till en oskälig fördelning kan jämkning enligt 12 kap. 1 § äktenskapsbalken begäras. Skäl för jämkning är att äktenskap varat kort tid där en make annars skulle förlora en oproportionerligt stor del av sin egendom, men även makarnas ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt beaktas vid prövningen.


6. Dolda tillgångar eller misstanke om undanhållande


I vissa fall försöker en part undanhålla egendom för att minska det som delas i bodelningen. Vanliga frågor som kan uppstå är:


  • Har en part överfört tillgångar till närstående för att minska sin del


  • Finns det tillgångar utomlands som inte har redovisats


  • Finns det grund för återvinning av transaktioner som genomförts strax innan bodelningen.


7. Andelsberäkning och lottdelning


När man i bodelningen har fastställt nettovärdet av tillgångarna återstår frågan om hur tillgångarna rent praktiskt ska fördelas. Konflikter kan uppstå om t.ex vem som ska få vilken egendom.


Sammanfattning


Bodelning är en komplex process som kan leda till många tvistefrågor. För att undvika konflikter är det viktigt att ha tydliga juridiska avtal, såsom äktenskapsförord, samboavtal och testamente. Vid oenighet kan en bodelningsförrättare hjälpa till, och i sista hand kan frågan prövas i domstol. Att vara förberedd och insatt i de vanligaste tvistefrågorna kan dock bidra till en smidigare process.

 

Comments


bottom of page